duminică, 11 noiembrie 2007

Vot uninominal 2007

Dincolo de orice speculatii si afirmatii care se fac toti recunosc ca uninominalul este necesar insa de aici se intra din nou in speculatii si partizanate care este mai bun. Pe de alta parte orgoliu si interesele fac ca aceasta lege sa intarzie sa fie promulgata. Cum se vede aceasta disputa din partea electoralului apolitic ca o lupta puerila in care fiecare sustine ca ideea lui este mai buna. Sa fie oare normal sa existe in continuare liste sau e mai bine sa se voteze ansoluti toti viitorii parlamentari prin vot direct.Aici a aparut disputa care ii face pe majoritatea dintre ziaristi sa nu mai fie obiectivi iar formatorii de opinie de multe ori sa isi formuleze pareri proprii in momentul in care spun ca prezinta opinia obictiva a unui om nepartizan.
Cat despre votul oninominal avand in vedere ca la noi clasa politica este cum este cred ca pentru macar o scurta perioada de timp este bine sa avem un filtru foarte fin al alesilor deci cred ca este mai corect in situatia actula a politicii Romaniei anului 2007 sa nu mai existe posibilitatea sa ajunga in parlament sau senat oameni politici care la confruntarea directa cu electoratul nu ar mai obtine aceast mandat. Existenta unor liste paralele poate face ca in parlament ajunga ca si pana acum persoane pe care electoratul din circumscripia pe care o va reprezinta un anumit om politic sa nu il cunoasca sau sa auda doare de la televizor de acesta ca si pana acum. Nu inteleg de ce o organizatie care spune ca reprezinta societatea civila si valorile democratice nu poate accepta asa ceva, numai daca si acestia au in spate interese sau indicatii politice. O asociatie care se declara pro democratia dar in care foarte multe persoane care sunt apolitice si vor sa se implice in luarea de opinie pe diverse teme de moralitate sau politica in Romania nu sunt acceptate. Nu pot sa inteleg pe ce se bazeaza o asociatie cand declara ca reprezinta vointa poporului cand eu cunosc foarte multi oameni respectabili care nu au nici o legatura cu politicul care nu pot sa isi exprime opinia sau a caror opinie nu este luata in seama de o organizatie care considera ca in Romania in momentul de fata nu doreste o curatenie generala in politica. Nu poate fi adevarat un astfel de lucru, vedem politicieni corupti care nu sunt judecati, vedem cum presa este in permanenta cenzurata, suntem manipulati pe toate mijloacele media iar promotorii democratiei nu vrea curatenie generala in politica. Dincolo de toate trebuie luate in considerate si costurile mai mici in cazul exitentei listelor dar oricum nu cred ca acei bani care se vor economisii in alegeri vor fi folositi pentru popor in momentul in care in parlament vor ajunge persoane care au intrat acolo prin o pozitie pe liste care a fost obtinuta in urma finatarii campaniei, oare nu va trebuii parlamentul finatator sa isi recupereze investitie.

In Romania anului 2007 este nevoie de o curatenie generala in clasa politica chiar daca aceasta ne va costa caci oricum de 18 ani platim sa vedem parlamentari dormind, facand afaceri, vorbind la telefon in timpul sedintelor sau pur si simplu lipsind de la sedintele de plen. Acesti oameni politici trebuie sa raspunda fata in fata cu alegatorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu